100 km/h-s széllökésekkel érkezik a hidegfront, másodfokú veszélyjelzést adtak ki

Egy Dudley névre keresztelt viharciklon alakítja hazánk időjárását, szokatlanul meleget és viharos szelet is ígérve csütörtökre.

Az Időkép előrejelzése szerint a nap folyamán a viharciklon meleg-, majd hidegfrontja vonul át felettünk. A nap folyamán szokatlanul meleg lehet, északnyugaton akár 18-20 fokot is mérhetünk.

A front vonulását helyenként elszórtan záporok kísérhetik, itt-ott némi égzengést is hallhatunk, az egyes csapadékgócok pedig aprószemű jéggel is meglephetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is azt írta, hogy csütörtök délelőtt fokozatosan erőre kap a délnyugati irányú szél, amelyet leginkább az északkeleti megyékben (Hajdúság, Nyírség) viharos (65-80 km/h) széllökések is kísérhetnek.

Délután északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és viharossá fokozódik (ennek a délnyugati tájakon kisebb a valószínűsége).

A legerősebb széllökések 65-90 km/h között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 90-100 km/h-t is meghaladhatják.

Figyelmeztetés a várható erős széllökések miatt.

Figyelmeztetés a várható erős széllökések miatt.Forrás: met.hu

A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, viharos széllökések még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő. A hidegfronthoz kapcsolódó záporokhoz helyenként dörgés, villámlás is társulhat, erre inkább északon van nagyobb esély.

Kapcsolódó hírek