Róna Pétert jelöli köztársasági elnöknek az ellenzéki összefogás

Nem egy popsitörlővel ablakot pucoló Novák Katalin-típus: a bejelentéskor is éppen órát tartott az Oxfordi Egyetemen.

Róna Péter közgazdász, jogász, az Oxfordi Egyetem tanára.
Róna Péter közgazdász, jogász, az Oxfordi Egyetem tanára.

Az egységes ellenzék Róna Péter közgazdászt jelöli államfőnek, aki Novák Katalinnal, a kormánypártok jelöltjével szemben ki tudja fejezni a nemzet egységét

– mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus emlékeztetett, hogy Róna Péter korábban az LMP pártalapítványának társelnöke volt, majd érveket sorolt a jelölt mellett.

Legfontosabbnak azt ítélte, hogy a közgazdász 2006 óta küzd a devizahitelezés ellen és a devizahitel-károsultak megsegítéséért. Utóbbiak Ungár Péter szerint az egyik legnagyobb vesztesei az elmúlt harminc év neoliberális piacgazdaságának, de az Orbán-kormány csak szelektíven, ellentmondásosan segítette meg őket.

A politikus szerint a jelölt látja a klímakatasztrófa és a gazdasági rendszer kapcsolatának mélységét is, szemben Áder János jelenlegi államfővel vagy Novák Katalinnal.

„Vele egy olyan államfő lenne a jelenlegi után, aki nem többmilliárdos budai villákban és különböző magánalapítványokban szépelegne zöld dolgokkal úgy, hogy ennek semmilyen hatása, jelentősége nincs”

– fogalmazott.

Az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje: Róna Péter Egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert, az Oxfordi…

Posted by Jakab Péter on Monday, February 14, 2022

Idézett Róna Pétertől: „ez a rendszer folyamatosan válságról válságra bukdácsol, elosztási igazságtalanságokat és környezeti megsemmisülést okoz, de fennmarad, mert a lelkiismeret helyébe az emberi jólét ígéretét állítja hatékonyan, szövetségesként használva a tudományt és a technológiát”.

Ungár Péter beszámolt arról is, hogy bár Róna Péter elkötelezett a nyugati szövetségi rendszerünk mellett, kritikát is meg tud fogalmazni azzal kapcsolatban. Látja, hogy minden jogállamisági szemponttól függetlenül Európa csak akkor lesz egységes, ha hazánk és a régió bérben és életszínvonalban is egységesül Nyugat-Európával – fejtette ki.

Érdekesség, hogy a Telex cikke szerint Róna a bejelentéskor éppen órát tartott az Oxfordi Egyetemen, ezért nem tudott nyilatkozni. Összehasonlításul: Orbán Viktor bábja jelöltje, Novák Katalin eközben ilyen bárgyú blődliket posztolgat a Facebook-oldalára (ha éppen nem azzal dicsekszik, hogy popsitörlővel pucolja az ablakot).

Kapcsolódó hírek