Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

A legfontosabb tudnivalók a kutya diszpláziáról

A diszplázia egy olyan fejlődési rendellenességet jelent, amely jelentősen megkeserítheti négylábú kedvenceink életét. Ez egy fajtabetegség, amely azt jelenti, hogy bizonyos kutyafajták jobban érintettek ebben másokkal szemben.

https-__www.petissimo.hu_ - 2022 február - Cikk6

Mi az a diszplázia?

A diszplázia jellemzően csípő-, könyök- vagy vállízületeket érintő fejlődési rendellenesség. Az elváltozás abból fakad, hogy a kutya testében lévő csontok végei nem jól illeszkednek az ízületi vápába, ennek következtében elmozdulnak vagy kificamodnak.

A diszplázia emiatt folyamatosan gyulladást segít elő az ízületben, amely rendkívül fájdalmas a kutya számára. Ha ez az állapot több éven át is fennáll, csontfelrakódás vagy kopás is kialakulhat.

Sajnos egyre több kutyát érint ez a rendellenesség, amely abból adódik, hogy a kutyák már nem munkára vannak fogva, hanem házi kedvencként tartjuk őket. Nemcsak a fajtiszta ebeknél fordulhat elő, hanem a keverék kutyáknál is, mivel ez öröklődik.

Milyen tünetekkel járhat, és hogyan szűrhető?

Ha kutyánk mozgásában változást érzékelünk például sántaság formájában, vagy furcsa ülést, rendellenes lépcsőzést tapasztalunk, diszpláziával állhatunk szemben. Előfordulhat, hogy az eb kerül bizonyos pozíciókat, mert az fájdalmat okoz neki. A végtagremegés szintén árulkodó, valamint a nehéz felállás, ürítéskor furcsa póz felvétele és az ugrálás kerülése is.

A diszplázia szűrését röntgen hsználatával végzi és értékeli ki ortopéd szakállatorvos. Segítségével már a legminimálisabb elváltozás is időben észrevehető, amely például tenyészállat esetében kizárással járhat. A tünetmentesség ugyanis nem zárja ki az öröklődés lehetőségét.

Hogyan kezelhető?

A diszpláziát fokozattól függően, állatorvossal konzultálva érdemes górcső alá venni a tekintetben, hogy milyen életmódváltás, táplálékkiegészítő esetleg kutya gyógytáp vagy műtét segíthet.

Mivel örökletes betegségről van szó, a megelőzés nem opció, de a tünetek megjelenését súlyosbíthatják bizonyos tényezők. Ilyen lehet a növésben lévő, kölyökkutya túlzott terhelése, például a gyakori lépcsőzés. Az etetésnél is jelentkezhetnek problémák, ezért törekedjünk arra, hogy jó minőségű, életkorhoz és súlyhoz, valamint egészségügyi állapothoz válasszunk tápot.

A diszplázia okozta akut gyulladást kúraszerűen lehet gyógyszeresen kezelni, ízületvédők és egyéb táplálékkiegészítők használatával együtt. Súlyos esetben a műtéti kezelés is szóba jöhet, valamint a fizioterápia is sokat segíthet.

A műtéti beavatkozás után kritikus fontosságú a mozgáskorlátozás, hogy a fokozatosság elvét követve álljon ismét talpra kutyusunk. El kell kerülni a rásérülés, valamint a seb elfertőződésének esélyét, amelyet például műtéti gallér segítségével tehetünk meg.

Látogass el a Petissimo honlapjára, és fedezd fel a széles választékot kiváló minőségű kutyatápokból és egyéb kiegészítőkből!

Kapcsolódó friss hírek