Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Tetőt bontott, fát csavart ki a szél Budapesten, országszerte sok a viharkár – fotók

Vasárnap délutánig már 550 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát  fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Egyre több kárt okoz a viharos szél Magyarországon, amely miatt 15 megyére van érvényben narancssárga veszélyjelzés vasárnap éjfélig. A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat.

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30-án.

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30-án.Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30-án.

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30-án.Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát  fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án.

Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án.Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

A vasúti közlekedés is akadozik

Késnek a vonatok a záhonyi vonalon, mivel Cegléd és Abony között egy tehervonat mozdonyának áramszedője letört és a felsővezeték is megsérült mindkét vágányon – közölte a Mávinform vasárnap.

Cegléd és Abony között átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok. Cegléd és Szolnok között pótlóbuszok viszik az utasokat. A vonatok menetideje jelentősen megnőtt a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon. Az InterCity vonatok kerülő útvonalon, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon haladnak – írták.

A szegedi vonalon is késések vannak, mert letörött egy a Nyugati pályaudvarról Szegedre tartó vonat áramszedője Nagykőrös állomásnál, és megrongálódott a felsővezeték is. Nagykőrös és Kecskemét között pótlóbuszok viszik majd az utasokat.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Budapest-Szeged vonalon a helyreállításig, – amely hosszabb időt is igénybe vehet – jelentős késésekkel kell számolni.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét. Biatorbágy és Herceghalom között csak egy vágányon haladhatnak a vonatok, fakidőlés miatt. A menetidő 20-30 perccel is meghosszabbodik a győri vonalon.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt