Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Sztrájk jöhet a MÁV-nál, a mozdonyvezetők a reálkereset-csökkenés kompenzálását várják

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021. évi nulla százalékos béremelés, és az elszabadult infláció miatt; a veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek.

Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke arról beszélt, tavaly nyáron azért nem írták alá a bérmegállapodást, mert nem láttak garanciát arra, hogy a minimálbér és infláció emelkedése esetén az alapbérük ehhez igazodna. Felidézte, hogy tavaly a mozdonyvezetőknél sem volt béremelés a vasútnál, miután a hároméves bérmegállapodás 2021-re nulla, 2022-re 10, 2023-ra pedig 5 százalékos béremelésről szól.

A 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálására ezért 546 ezer forint kifizetését kérik a munkáltatótól mozdonyvezetőnként a tavalyi kollektív munkaügyi vitához készített számításuk alapján, ám Barsi szerint a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

A szakszervezet közleménye szerint a MÁV-START Zrt.-vel szemben kezdeményezett, eredménytelen kollektív munkaügyi vitát követően

január 20-áig felmérik a tagság támogatását egy munkabeszüntetéshez a reálkereset-veszteség kompenzálásának kikényszerítésére.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete ügyvivő bizottsága január 12-i ülésén megállapította, hogy mozdonyvezetők több mint kétharmada már eddig is támogatta aláírásával a sztrájk megtartását.

Az ügyvivő bizottság a küldöttközgyűlés február 2-i ülésére javaslatot terjeszt a sztrájk időpontjáról és időtartamáról – írja a Mozdonyvezetők Szakszervezete közleményében.