Közel száz magyar tartózkodik Kazahsztánban, egyikük elmesélte, mitől rettegnek legjobban

Részlet az RTL Híradó adásából.
Részlet az RTL Híradó adásából.

Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt, ahol napok óta zavargások vannak a hirtelen megemelt (de közben már visszacsökkentett) üzemanyagárak miatt.

Szijjártó Péter szombaton a közmédiának elmondta: jelenleg 12 olyan magyarról tudni, akik el akarják hagyni Kazahsztánt, közülük egy Nur-Szultanban tartózkodó magyar állampolgár már szombat este haza tud jutni. A WizzAir járata már úton van a kazah fővárosba – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Egy Aktobe városában tartózkodó magyar állampolgár szintén szombat este hagyhatja el az országot Isztambul irányába.

Szijjártó közölte, az Almatiban tartózkodó tíz magyar állampolgár hazatérése ennél nehézkesebb, mivel a város repülőtere még mindig zárva van, a közúti közlekedés pedig komolyan korlátozott. Kiemelte, azon dolgoznak, hogy ők is el tudjanak indulni, amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek; várhatóan Kirgizisztán irányába hagyhatják majd el az országot, az ottani magyar nagykövetség már felkészült a fogadásukra, illetve a hazautazásuk elősegítésére.

A miniszter elmondta, folyamatos kapcsolatban vannak az Almatiban található amerikai főkonzulátussal, amely legkorábban vasárnapra, vagy hétfőre tervezi az amerikai állampolgárok evakuálását.

Összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Az RTL Híradó beszélt egy, a családjával Almatiban, az ország legnagyobb városában élő férfival, aki azt mondta, tartanak a fosztogatóktól, és szinte lehetetlen már bevásárolni és ügyeket intézni.

Kapcsolódó hírek