Szijjártó: Szputnyik Light vakcinaszállítmány érkezett „bevizsgálás céljából” Magyarországra

Szijjártó: Szputnyik Light vakcinaszállítmány érkezett „bevizsgálás céljából” Magyarországra
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be pénteken Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter nem röhögte el magát, annak ellenére sem, hogy éppen a napokban derült ki: már az előző Szputnyik oltóanyag-típusnál is többnyire csak mímelték a „szükséges vizsgálatokat” a hatóságok.

Szijjártó mindenesetre most arról számolt be, hogy a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere – mi más – a magyar-orosz vakcinaegyüttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában!

Ez a megbonthatatlan szovjet-magyar barátság folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével.

„Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval”

– magyarázta a miniszter.

„Minél több oltóanyag áll rendelkezésre, annál jobb. Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb” – mantrázta Szijjártó faék egyszerűségűvé redukálva a járványhelyzetet.

Kapcsolódó hírek