Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Piros riasztás jöhet, több megyében komoly ónos esőre figyelmeztetnek

Tartós ónos eső várható a déli megyékben, kérik, hogy elindulás előtt mindenki tájékozódjon.

Piros riasztás jöhet, több megyében komoly ónos esőre figyelmeztetnek
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szombaton napközben helyenként hó, majd többfelé ónos eső lehet, az utóbbi veszélye miatt első-, vasárnapra másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjanak a riasztásokról, útviszonyokról.

Szombatra az ónos eső veszélye miatt már Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vasárnap kora hajnalban a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökken, az esőt ónos eső váltja fel. Később a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó ónos eső is hullhat.

onos-eso

Forrás: met.hu

„Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztást is kiadhatnak”

– jegyezték meg, hozzátéve: vasárnap délután átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól újabb csapadékzóna éri el a déli határt. A csapadékzóna fokozatosan észak, északkelet felé haladva több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Hétfőre virradóan a Dunántúl nyugati felén havazás kezdődik – fejtette ki a meteorológiai szolgálat.

Piros riasztás jöhet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombati közleményében kiemelte: nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben, s ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Kérik, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.