Narancs riasztást adtak ki ónos eső miatt, a katasztrófavédelem is figyelmeztet

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak.

Síkosságmentesítés Budapesten.
Síkosságmentesítés Budapesten. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Narancs riasztást adtak ki több járásra december 24-re a várható ónos eső miatt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is óva inti az útnak indulókat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint az éjjel érkezett csapadékrendszer a nap folyamán kelet felé fokozatosan elhagyja a térségünket. Havazás legtovább az északkeleti országrészben fordulhat elő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében akár 5 centit elérő hómennyiség is összegyűlhet.

A délelőtti órákban fokozatosan vált át havas esőre, ónos esőre, majd esőre a csapadék halmazállapota, legkésőbb az északkeleti területeken.

Figyelmeztetés ónos eső veszélye miatt 2021. 12. 24-én.

Figyelmeztetés ónos eső veszélye miatt 2021. 12. 24-én.Forrás: met.hu

Az ónos eső várható mennyisége 0,1-1 mm. A csapadékrendszer átvonulását követően kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Ne induljunk útnak az érintett területeken

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken reggeli közleménye.

Azt kérték: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha elkerülhetetlen az utazás, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el.

Az autóba tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyünk magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnánk, vagy hosszabb ideig kellene várakoznunk.

Kapcsolódó hírek