Időjárás

Riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat több megyére

Időjárás

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Baleset

Három halálos áldozata van az iváncsai akkumulátorgyár-építésnek

Gyermekorvosok társasága: megváltozott a vírusos megbetegedések szezonalitása

Az egyensúlyi helyzet felborulása miatt most egy időben jelentkeznek a korábban egymást követő megbetegedések.

RövidenRöviden
Gyermekorvosok társasága: megváltozott a vírusos megbetegedések szezonalitása
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását, az intézkedések feloldása pedig több vírus egyidejű megjelenését okozta – közölte a Magyar Gyermekorvosok Társasága csütörtökön.

Azt írták, hogy a gyermekek felsőlégúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedéseinek már évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott volt a menetrendje, és az egyes vírusok (rhino/náthavírus, RSV, influenza, rotavírus és még számos másik) a sorrendet általában betartva követték egymást hónapról hónapra.

A koronavírus-világjárvány miatti lezárások, korlátozások, a jelenléti oktatás szüneteltetése az elmúlt másfél évben nemcsak a mindennapokban okoztak nagy változást, hanem a vírusokéban is: az online oktatás, a személyes kapcsolatok elmaradása megakadályozta a kórokozók szokásos terjedését, és így felborította szezonális egyensúlyukat

– emelték ki.

A közleményben idézték Gárdos Lászlót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökét, aki hangsúlyozta: idén ősszel több vírus „szinte egyszerre próbálja megkeresni helyét ebben az új világban, az új egyensúlyi helyzet kialakulásában”. Ennek következtében

október közepe óta a gyermekorvosok soha nem látott számban találkoznak vírusos megbetegedésekkel az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban is.

A szezonalitás felborulása miatt egy időben jelentkeznek – korábban egymást követő – vírusos megbetegedések a gyermekeknél – mondta a gyermekorvosok társaságának elnöke. Az egyik héten meggyógyulnak az adott vírusfertőzésből, a másik héten már egy újabb betegség teszi próbára az immunrendszerüket.

Idén az RSV vírus kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemőknél, kisdedeknél és kisgyermekeknél. Nem egy esetben intenzív osztályokon kellett ápolni az egyszerre több vírus (RSV + SARS2, RSV+ adeno) által érintett betegeket – ismertette Gárdos László.

Fertőzőbb lehet az influenza

Kitért arra is, az előző szezonban a lezárásoknak köszönhetően nem tudott fertőzni az influenza vírusa. A kórokozónak volt tehát egy éve a „felkészülésre”, arra, hogy úgy változzon, hogy megnövelje a fertőző és betegséget okozó képességét. Ezért elképzelhető, hogy az influenza idén súlyosabb fertőzéseket okozhat, különösen ha más kórokozókkal egy időben támadja meg a gyermek szervezetét.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága emiatt hangsúlyozza: érdemes nagyobb figyelmet fordítani az óvintézkedések betartására: maszkot hordani a közösségi terekben, gyakran kezet mosni, szellőztetni, továbbá az 5 év felettieket beoltatni a koronavírus ellen és az influenza ellen.

Ezek is érdekelhetnek

A kormány napjai meg vannak számlálva: Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról

Fidesz: Gyurcsányék háborúba sodornák az országot, elajándékoznák fegyvereinket!

Rusvai nem bír leállni: visszatérhet a maszkviselés, és azt is kiszámolta, hogy jön a hét évente esedékes Komoly Influenzajárvány

Müller Cecília fontos bejelentést tett, kórházi látogatási tilalom jöhet