Felkészült a Közút az újabb havazásra, videón magyarázzák el, hogyan zajlik a hóeltakarítás

Hókotró takarítja a havat Kékestetőn 2018. február 14-én.
Hókotró takarítja a havat Kékestetőn 2018. február 14-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Felkészült a Magyar Közút Zrt. a napokban várható újabb havazásra, ónos esőre; a közútkezelő még Youtube-videót is készített a síkosságmentesítő, hóeltakarítási munkálatokról, hogy mindenki értse, mikor miért olyan az útburkolat amilyen.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan először a gyorsforgalmi hálózaton, majd a főutakon, a településeket összekötő mellékutakon, illetve a bekötőutakon dolgoznak majd, amíg indokolt. A 32 ezer kilométeres hálózaton 915 munkagéppel dolgozik a közútkezelő, a téli üzemmód november 10-i kezdete óta már csaknem 18 ezer tonna útszóró sót és 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki. További majdnem 140 ezer kilométer belterületi út az önkormányzatokhoz tartozik, míg az M5-ös és M6-os autópályákat koncessziós társaságok, a budapesti utakat pedig a fővárosi és kerületi önkormányzatok kezelik – tették hozzá.

A Magyar Közút a videóban felhívta a figyelmet a téli gumikra, valamint az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó közlekedésre. A következő napokban ismét lehet csapadék, a közlekedőktől ezért azt kérik, hogy előre tájékozódjanak a forgalmi helyzetről, valamint a várható látási és útviszonyokról.

Ezek is érdekelhetnek