Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Hogyan lehet búcsút inteni a körömgombának?

Sajnos a körömgomba egyre többeket érintő probléma. Ennek során a gomba megtámadja a körmöket, jellemzően a körmöt körülvevő bőr sérülésein keresztül.

https-_kalmia.hu_ - 2021 november - Cikk2

Az egészséges emberek számára is számos kellemetlenséget okozhat, ám ha valaki valamilyen egészségügyi problémával küzd, akkor még komolyabban kell venni, a súlyosabb következmények elkerülése végett.

A körömgomba egy igen makacs betegség, akár hosszú hónapokig is eltarthat, mire sikerül megszabadulni tőle. Vannak, akiknél még ennél is tovább eltarthat, hiszen sokan házi módszerekkel próbálják meg orvosolni a problémát, persze sikertelenül.

De vajon mit lehet tenni azért, hogy minél hatékonyabban megszabaduljunk a gomba e fajtájától? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Miről ismerhető fel a körömgomba?

A körömgomba általában igen jellegzetes tünetekkel jár együtt, így laikusok számára is viszonylag könnyen beazonosítható.

Az első figyelmeztető jel, hogy a köröm egyre vastagabbá válik, és elszíneződik, sárgás vagy fehér színű lesz. A felszíne barázdálttá válik, illetve súlyos esetben a köröm alatt fehér, morzsalékos anyag keletkezik. A beteg észreveheti, hogy a cipőhordás, illetve a láb mozgatása kényelmetlenné, akár fájdalmassá válhat.

A problémát mindenképpen kezelni kell, hiszen ha hosszú ideig mellőzve van, akkor akár tönkreteheti a körmöket, a körömágyat. Ha felmerül gyanú, ne halogassuk a bőrgyógyász felkeresését!

Hogyan kezelhető hatékonyan?

Ha körömgombával küzdünk, akkor készüljünk fel rá, hogy a kezelése hosszú időt fog igénybe venni. Ne adjuk fel idő előtt!

A körömgomba ellen hatékonyak lehetnek a különböző, gyógyszertárakban is elérhető gombaellenes készítmények. Ezek egy része vény nélkül is kapható, ugyanakkor vényköteles verziót is előírhat a kezelőorvos, adott esetben szájon át szedhető tablettával kiegészítve.

Az egyik ilyen vény nélkül kapható készítmény a Canesten krém, amely alkalmas a köröm, körömágy mentén kialakuló gomba kezelésére, miközben enyhíti a viszketést és bőrirritációt.

Így lehet megelőzni a körömgombát

Ha szeretnénk magunknak megspórolni egy rakás kellemetlenséget, illetve a hónapokig eltartó kezelést, akkor érdemes inkább a körömgomba megelőzésére koncentrálni. De vajon mit lehet tenni ezért?

  • Fordítsunk kellő figyelmet a higiéniára! A törölközőket, a fürdőszobaszőnyeget, a zoknikat, illetve a harisnyákat mindig magas hőfokon mossuk, lehetőleg fertőtlenítős mosószerrel.
  • Figyeljünk a láb megfelelő szellőztetésére! Lehetőleg ne ugyanazt a cipőt viseljük egész nap, és igyekezzünk minél többet mezítláb lenni. A cipőnk készüljön bőrből, és lehetőleg jól szellőzzön.
  • Fürdés után mindig gondoskodjunk róla, hogy lábunk teljesen száraz legyen, különösen a lábujj közötti területen.
  • Amennyiben rendszeresen járunk fürdőkbe, mindig saját papucsot használjunk!

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten