Szijjártó: a nemzetközi tőke nem „összeszerelő üzemként” tekint Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az NI Hungary Kft. 20 éves fennállása alkalmából tartott rendezvényen a vállalat debreceni gyárában 2021. november 18-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az NI Hungary Kft. 20 éves fennállása alkalmából tartott rendezvényen a vállalat debreceni gyárában 2021. november 18-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A nemzetközi tőke már egyáltalán nem „összeszerelő üzemként” tekint Magyarországra, ahogy azt egyesek láttatni szeretnék. Ezt az is bizonyítja, hogy a multinacionális vállalatok sorra hozzák létre a magas hozzáadott értékkel bíró, kutatás-fejlesztésre alapuló egységeiket az országban – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a mérés- és irányítás-automatizálás terén piacvezető, amerikai National Instruments húsz éves magyarországi jelenlétének alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Debrecenben.

Szirmabesenyő ➡️Miskolc ➡️Debrecen📌Hiába akarják egyesek az ellenkezőjét elhitetetni, a valóság az, hogy a nemzetközi…

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, November 18, 2021

Szijjártó arról beszélt, hogy miközben a járvány hatására a nemzetközi hírek szinte csak bezáró gyárakról, tömeges munkanélküliségről szóltak, Magyarországon foglalkoztatási, negyedéves gazdasági növekedési és beruházási rekordot is sikerült dönteni.

„Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a legnagyobb, itt nálunk működő vállalatok is bíztak bennünk, lojálisak maradtak Magyarországhoz, és kihasználva Európa egyik legjobb beruházási környezetét, betartva a velünk kötött megállapodásokat, itt maradtak, sőt folyamatosan fejlesztették kapacitásaikat” – hangsúlyozta.

„A nagy nemzetközi vállalatokkal való jó együttműködés nélkül Magyaország nem tudott volna győztesként kikerülni az elmúlt másfél esztendő rendkívüli gazdasági megpróbáltatásaiból” – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai cégek jelentik a második legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, a közvetlen külföldi beruházások (FDI) 10 százaléka az Egyesült Államokból érkezett. Mintegy 1700 amerikai tulajdonosi hátterű vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát.

Hozzátette, hogy bár 2020-ban a legnagyobb értékben kínai cégek fektettek be hazánkban, a legtöbb munkahelyet az amerikai beruházók teremtették.

Kapcsolódó hírek