Megszólalt a Magyar Orvosi Kamara: „belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok”

Úgy számolnak, rengeteg halott lesz karácsonyra, ha nem szigorít a kormány.

Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én.
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Levegőt! címmel drámai felhívást tett közzé szerdán a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, melyben arról írnak, hogy tombol a járvány, és ez ismét „óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra”.

„Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve” – derül ki a közleményből.

A Kamara szerint a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés.

„Ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat”,

akkor rendezzék az ügyeleti díjazást, emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket, kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését – kérik – de legfőképpen: le kell lassítani a betegek számának növekedését.

„Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia” – írja a közlemény, konkrét intézkedéseket is javasolva a kormányzat számára.

Eszerint a MOK azt javasolja:

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.);
  • szüntessék be a tömegrendezvényeket, „ne csak a szakmai orvoskongresszusokat”;
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik);
  • támogassák a távmunkát, home-office-t;
  • és egyénileg ügyeljen mindenki a távolságtartásra, kézmosásra.

Ahogy reggel megírtuk, kedden már több, mint 10 ezer új fertőzöttet azonosítottak és 178 beteg hunyt el Magyarországon, az új fertőzöttek száma közel a duplája a hétfői adathoz képest.

Kapcsolódó hírek