Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Felmérés: 4%-kal vezet az ellenzéki lista a Fidesz–KDNP előtt

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k) és az ellenzék közös képviselőjelöltjei az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k) és az ellenzék közös képviselőjelöltjei az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Négy százalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben – többek között ez derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amelyet november 2. és 12. között végeztek kétezer ember megkérdezésével. A felmérést az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg.

A kutatás szemléző hvg.hu azt írja, 72 százalékos lenne a részvételi hajlandóság, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás. A Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzék listájára 41 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra szintén 3 százalék. Két százalék az, aki egyéb listára szavazna, 14 százalék pedig még nem tudja, kire adná a voksát.

A cikk megjegyzi, bár a felmérés szerint az ellenzék vezet a kormánypártok előtt, mégis 45 százalék véli úgy, hogy a Fidesz–KDNP fogja nyerni a választást. 40 százalék szerint az ellenzék lesz a befutó.

A politikusok ismertségéről is érdeklődött a kutatás, eszerint – nem meglepő módon – 99 százalékos ismertsége van Orbán Viktornak, Gyurcsány Ferencnek és Karácsony Gergelynek is. Dobrev Klára 98, Jakab Péter 93, míg Márki-Zay Péter 91 százalékon áll. A párbeszédes Szabó Tímeáról már csak 76 százalék tudja, hogy kicsoda, Tordai Bencéről 65 százalék, míg a momentumos Orosz Annáról csak 51 százalék. Az LMP-s Ungár Pétert és Schmuck Erzsébetet a válaszadók 70 illetve 66 százaléka ismeri.