Nem költhetik akármire az ukránok az oltásért kapott pénzjutalmat

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én. Ukrajna is készenléti állapot vezetett be a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik Olaszországból érkeznek.
Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én. Ukrajna is készenléti állapot vezetett be a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik Olaszországból érkeznek. Fotó: MTI/Nemes János

Nem költhetik el szabadon akármire a koronavírus elleni védőoltás felvételéért az államtól kapott pénzt az ukránok, hanem a vezetés meg fogja határozni, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe belőle – közölte kedden Szerhij Nyikoforov elnöki szóvivő.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfő este videoüzenetben jelentette be, hogy

minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát (több mint 12 ezer forintot) kap az államtól.

Az elnöki szóvivő ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kedden pontosította az államfő bejelentését azzal, hogy az emberek ezt az összeget nem készpénzben kapják meg, hanem valamilyen igazolás, digitális utalvány vagy betét formájában.

Kiemelte: a cél az, hogy ezzel a pénzzel a kormányzat azokat az üzletágakat támogassa közvetve, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedik el a járvány miatti korlátozásoktól: az ezer hrivnyát így belföldi utazásra, sportolásra, sport- és kulturális rendezvényekre – színház-, mozi- és koncertjegyekre –, valamint kiállításlátogatásra költhetik majd el.

Kapcsolódó hírek