Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Paleolit diétával a modern kori betegségek megelőzéséért

Több alkalommal éri kritika a paleolit diéta híveit, azonban aki kicsit jobban betekintést nyer a paleo hívei által követendő szabályokba, látni fogja, hogy az ott lefektetett szabályok nem is annyira ördögtől valók, követésük egyszerű módja lehet annak, hogy az egyén kivédje a civilizált betegségek legtöbbjét.

https-_www.paleocentrum.hu_ - 2021 november - Cikk2

Korunk betegségei a paleo tükrében

A vezető megbetegedések legtöbbje, így a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, rákos megbetegedések, pajzsmirigybetegségek és különböző immunbetegségek megelőzéséért nagyon sokat tehetünk, ha átállunk, vagy legalábbis bizonyos ideig követjük a paleo diéta által megfogalmazott szabályokat.

A paleolit táplálkozás az ősi táplálkozás rekonstrukciójaként kimondja, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk leginkább, amelyek évezredekkel ezelőtt is megtalálhatóak voltak, és az akkori embernek is lehetősége volt fogyasztani. Mindezzel ez a diéta azt hirdeti, hogy kerüljük a feldolgozott, finomított élelmiszereket, és egyben ösztönöz a fehérje- és vitamindús táplálkozáshoz történő visszatérésre. Önmagában már ezeknek a szabályoknak a követésével is sokat tehetünk a ma elterjedt, étkezésre visszavezethető betegségek elkerüléséért.

Kutatások bizonyítják, hogy a paleo szerint ajánlott, a PaleoCentrum boltjában is megvásárolható alapanyagok ételekben történő felhasználása összességében hozzásegíti az embert az egészségesebb életmódhoz. Ezekkel az alapanyagokkal biztosított a káros kémiai anyagok szervezetbe történő bevitele is, ami hozzájárul a szervezet harmonikus működésének biztosításához.

A paleolit étrend által tiltólistán lévő élelmiszerek elkerülésével a modern kori betegségek elkerülhetőek: az egészségügyi állapot változása már a szabályok rövid távú követésével is észlelhető lesz, ami mindenképpen meggyőző lehet sokak számára.

A paleo étrend követésével várható változások a szervezet működésében

A paleo étrend alapjának a legtöbben a vadászó-halászó étrendet tekintik, és úgy gondolják, hogy az az ősember táplálkozásához tér vissza. Azonban ez nem egészen így van, hiszen az alapanyagok között a modern kori élelmiszerek is megtalálhatóak.

Ami nem kérdés, és sok bizonyságot sem szükséges tenni megállapításához. A paleo által hirdetett szabályok betartásával számos egészségügyi pozitív hatásra számíthatunk. Azzal, hogy valaki kerüli a rengeteg finomított élelmiszert, szénhidrátot, cserébe sok fehérjét, káliumot és vitamint fogyaszt, már alapból sokat tesz a szervezete kiegyensúlyozott működéséért. A vizsgálatok bizonyították, hogy a paleo diéta követésével rengeteg, gyorsan jelentkező egészségügyi előny várható, ami a komolyabb orvosi vizsgálatok nélkül is tapasztalhatóvá válik: megszűnnek az ízületi gyulladások tünetei, a bőr és haj láthatóan szebbé válik, a glikémiás index érezhetően csökken, a hormonális vagy nőgyógyászati problémák megszűnnek, és az életminőség jelentősen javul.