Átlagosan 17 millió forint hitelt vesznek fel a magyarok ingatlanvásárláshoz

Átlagosan 17 millió forint hitelt vesznek fel a magyarok ingatlanvásárláshoz

Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő cég több ezer fős minta alapján készített elemzése szerint ügyfeleik 39,4 százaléka vett fel átlagosan 17 millió forint hitelt ingatlanvásárláshoz ebben az évben.

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető a cég szerdai közleményében kiemelte, a hitelt igénylők 62,5 százaléka csak piaci alapú hitelt vett fel, harmaduk élt a családtámogatási lehetőségekkel, az ügyfelek többségében kombinált hitelt választottak.

A közlemény szerint a leggyakoribb kombináció a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és hitelt együtt felvevők köre, ők a hitellel élők 22,5 százalékát alkotják. A csak CSOK-ot választók aránya 5,5 százalék, ugyanannyi, mint azoké, akik a hitel mellett a babaváró hitelt is felvették.

A felvett hitelösszeg és a támogatás együttes átlaga a CSOK-kal és a babaváróval együtt 17 millió forint volt ebben az évben. A mindkét hitelt igénybe vevők esetében ez az érték elérte a 20,75 millió forintot, de a vegyes támogatást választók esetében ez az összeg még ennél is magasabb. Ezzel szemben a piaci alapú hitelt választók átlagosan 17,2 millió forintos kölcsönt vettek fel. A babaváró esetében a legalacsonyabb ez az összeg 7,4 millió forinttal, de a CSOK-kal kombinálva is csak 9,6 millió forintot ér el – írják a közleményben.

Rámutatnak arra is, hogy a hitellel lakást vásárlók aránya országos átlagban 39,4 százalék, de ez országrészenként változó, a legalacsonyabb Somogy megyében 13,5 százalékkal, a legmagasabb Fejér megyében 51 százalékkal, míg a budapesti érték az országos átlagnál minimálisan, 1 százalékkal magasabb.

Kapcsolódó hírek