Hidegfrontra hidegfront – viharokat és 24 fokot is ígér a hét

Vihar Budapesten.
Vihar Budapesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kedden és csütörtökön is egy hidegfront alakítja időjárásunkat, csütörtökön ráadásul a novemberhez képest bizarr meleg és némi égzengés is várható.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden délelőtt sokfelé eshet, délutántól viszont nyugat, délnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, északra, északkeletre tolódik át a csapadék. Többfelé erős lesz a nyugati, északnyugati szél, 6-17 fokos csúcshőmérséklet várható, északon lesz hidegebb.

Szerdán délen felhősebb, északon naposabb idő várható. Estére azonban mindenütt megvastagszik a felhőzet, délen, nyugaton kisebb eső is előfordulhat. 10-18 fokra számíthatunk, északnyugaton élénk, erős széllel.

Csütörtökön egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, előterében erős, viharos délies széllel igen meleg levegő érkezik a déli és keleti tájakra. Arrafelé meghaladja a 20 fokot a napi csúcshőmérséklet, a legmelegebb tájakon 23-24 fok is lehet.

Intenzív esőre, záporokra reggel nyugaton, északnyugaton számíthatunk, a folytatásban kelet, délkelet felé tolódnak a csapadékgócok, délen és az Alföldön zivatarok is kipattanhatnak.

Az Időkép azt írja, ezek zivatarok akár vonalba is rendeződhetnek, elsődleges veszélyforrásuk a felhőszakadás lehet, emellett viharos széllökések kísérhetik őket.

A front mögött pénteken már nyugodtabb, országszerte hűvösebb időre van kilátás.

Kapcsolódó hírek