Kötelező az oltás a katonáknak és a honvédségi alkalmazottaknak is, egy hónapot kaptak rá

Aki nem veszi fel az oltást, fizetés nélküli szabadságra küldik.

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái a debreceni Ady Endre Gimnázium fertőtlenítésére készülnek, az intézmény épülete előtt 2020. október 31-én.
Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái a debreceni Ady Endre Gimnázium fertőtlenítésére készülnek, az intézmény épülete előtt 2020. október 31-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A katonáknak és a honvédség kötelékében dolgozó alkalmazottaknak is kötelező a koronavírus elleni oltás – vette észre a hvg.hu a Magyar Közlönyben.

A Honvédelmi Minisztérium rendelete szerint az a honvédségi foglalkoztatott, aki eddig nem oltatta be magát – és nem mentesül valamilyen egészségügyi okból –, december 1-ig köteles felvenni az első adagot, vagy az egydózisú Janssen-vakcina esetén az egyetlen adagot. Katonai szolgálatra is csak olyan önkéntes tartalékost hívhatnak be, aki már megkapta az oltást.

Ha a honvédségi dolgozó az előírt határidő lejártáig nem veszi fel az első oltást, fizetés nélküli szabadságra küldik. Ha egy éven belül sem adatja be a vakcinát, azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyát.

A munkaadók előírhatják a kötelező oltást, erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt. Azt is elmondta, az állami alkalmazottak esetében ezt el fogják rendelni.

Kapcsolódó hírek