Egyre súlyosabb a helyzet: Romániában hétfőtől szigorítják a korlátozásokat

Oltópont bejárata a Hargita megyei sürgősségi kórházban, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával 2021. január 4-én.
Oltópont bejárata a Hargita megyei sürgősségi kórházban, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával 2021. január 4-én. Fotó: MTI/Veres Nándor

Romániában hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével – erről pénteken döntött a koronavírus-járvány miatt a bukaresti kormány.

Az alkalmazottakra a szabályozás egyelőre nem vonatkozik, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.

Hétfőtől országszerte csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad éjszaka (22 és 5 óra között) kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. Tilos magánrendezvényeket – köztük esküvőket, keresztelőket –, koncerteket, tanfolyamokat tartani, a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, sporteseményeket csak közönség nélkül szabad rendezni.

A Qubit hosszú cikkben írt ma arról, hogy bergamói állapotok uralkodnak a román kórházakban, az egyik intézményben már amiatt is haltak meg koronavírusos betegek, mert elfogyott az oxigén.

Kapcsolódó hírek