Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Így szabadulhatunk meg tartósan a penésztől

Kevés lehangolóbb dolog van egy otthonban, mint a ragyogó falfelületet elcsúfító szürke penészfoltok. A penészgomba telepei nem csupán a régi, elhanyagolt épületekben jelenhetnek meg. Az új építésű lakásokban épp ekkora eséllyel telepedhet meg ez az egészségre káros gombafaj.

airfresh.hu - 2021 október - Cikk2

Megfelelő óvintézkedésekkel sokat tehetünk a penészfoltok kialakulásának megelőzéséért. Azonban ha már láthatóak a penész jelei, akkor gyorsan kell cselekednünk. Számos fizikai tünet megelőzhető, ha nem hagyjuk elterjedni otthonunkban a gomba spóráit.

A páratartalom jelentősége

A penészgombának nedves közegre van szüksége ahhoz, hogy megtelepedhessen és életben maradjon. Ha az otthonunkban magas a páratartalom, akkor valószínűleg meg kell küzdenünk a penészgombával. Ugyanis jó eséllyel lesz olyan hideg felület, amelyen a légtérben tárolt víz kicsapódik.

Ha a nedvesség megjelent a csempék között a fugában, a vízcsövek körül vagy épp a sarkokban, akkor követi a penész is. Épp ezért mindig ügyeljünk a páratartalom ideális szintjének megőrzésére. Ez körülbelül 45-55% között mozog kontinentális éghajlaton. Ha mérjük a páraszintet, nem ér minket meglepetés.

Mivel kezeljük a penészes falat?

Elérhetőek a picaon különféle kemikáliák és speciális penészálló termékek. Ideig-óráig talán ellenáll a makacs gombaspóráknak a penészálló tapéta, de évekig biztosan nem. A különféle tisztítószerek is csak rövid távon tartják távol a gombaspórákat a telepképzésre alkalmas felületektől.

Ha szeretnénk valóban tartósan megszabadulni a penésztől, akkor elsőként fertőtlenítős vagy hypós vízzel töröljük le a foltokat. Ezek után légtisztítást kell végeznünk erre tervezett, speciális készülékkel, a spórák kiirtására. Enélkül ugyanis a légtérben milliónyi apró penészszemcse marad, és kezdődik minden elölről.

A páramentesítők működése

Ha eltüntettük a penésztelepeket a falról, és a légtisztításra is sor került, fenn kell tartanunk a penészmentes állapotot. Mivel általában a magas páratartalom a penész fő okozója, gondoskodnunk kell a levegő szárításáról.

Az Airfresh párátlanító készülékei kivonják a zárt terek levegőjéből a felesleges nedvességet. Tartályokba gyűjtik a vizet, és folyamatosan monitorozzák a páratartalmat a légtérben. Ezekkel a berendezésekkel biztosan megőrizhetjük az ideális páratartalmat otthonunkban.

Használjunk légtisztítót

A légtisztító készülékek nélkülözhetetlenek a penész elleni harcban. A penészgomba szaporodása ugyanis, a legtöbb gombafajhoz hasonlóan, spórákkal történik. A telepek milliárd számra ontják magukból a láthatatlan szemcséket.

Ha a penészfoltoktól megszabadulunk, de a spóráktól nem, akkor hiába volt minden. A spórák a legapróbb nedves felületen is képesek szaporodni. Épp ezért kell kétoldalról felvennünk a harcot a penésszel. Meg kell tisztítanunk a levegőt, és állandósítanunk kell a megfelelő páratartalmat.