Szijjártó: Magyarország 50 beteget vesz át Romániától intenzív ellátásra

Mert „a romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége sok esetben már a határon mozog”.

Szijjártó: Magyarország 50 beteget vesz át Romániától intenzív ellátásra
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország segít Romániának és 50 koronavírusos beteget vesz át intenzív ellátásra – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek a járványhelyzet tekintetében, „nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám” – mondta, hozzátéve: az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel abban a kérdésben, hogy Magyarország miként tudna segítséget nyújtani Romániának ebben a rendkívül nehéz helyzetben.

Szijjártó elmondta, korábban lélegeztetőgépeket és favipiravir hatóanyagú gyógyszert is küldtek, azonban ennél egy nagyobb kérése is volt a romániai kormánynak. Ez arra vonatkozott, hogy Magyarország vegyen át súlyosan beteg koronavírusos fertőzötteket intenzív kezelésre, ugyanis „a romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége sok esetben már a határon mozog” – mutatott rá.

Az 50 covidos beteget a szegedi és a debreceni klinikák veszik át.

Szijjártó kitért arra: jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, amelyek közé tartozik az, hogy milyen állapotú betegeket vesznek át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyorsfordításának kérdéséről is egyeztetnek, valamint arról, hogy a betegek átszállítása mikor kezdődhet meg.

Kapcsolódó hírek