Öt és félszer kerülhette volna meg a Földet, annyit repkedett hét hónap alatt Szijjártó a honvédségi gépekkel

Szinte már a „nem kormánygép” luxusrepülőkben lakik: nagyjából két hetet tölthetett a levegőben csak az idén.

Öt és félszer kerülhette volna meg a Földet, annyit repkedett hét hónap alatt Szijjártó a honvédségi gépekkel
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Összesen 79 alkalommal utazott külföldre Szijjártó Péter külügyminiszter 2021. január 1. és július 31. között, melyből 71-szer a Honvédelmi Minisztérium két Airbus A319-esének, illetve a két Dassault Falconjának valamelyikét használta – derítette ki közadatigényléssel a 24.hu.

A lap a FlightRadar segítségével azt is kiszámolta, hogy

a külügyér a vizsgált hét hónap alatt több mint 220 ezer kilométert repülhetett, ami a Föld kerületének 5,5-szerese.

Szijjártó ezzel összesen mintegy 336 órát, azaz nagyjából két hetet tölthetett a levegőben. A külügyminisztérium közlése szerint a repkedés 30,9 millió forintba került, így a repült órák átlagos költsége kevesebb mint 100 ezer forintra jön ki.

A minisztérium által kiadott listákból az is látszik, hogy az elmúlt bő három évben jelentősen változott az elszámolási rendszer. 2018-ban még többnyire fizetett a miniszter útjaiért a külügy: 61 repülés után ötven esetben utalt valamilyen – 400 ezer és 2,5 millió forint közé eső – összeget, azóta viszont csak elvétve térítenek. Az idei 79 repülő útra például már csak tíz esetben számoltak el költséget a tárcánál, igaz, ezek között volt egy 11 és egy 14 milliós út is. A tárca azt nem magyarázta meg, hogy milyen alapon dől el, hogy mely utakért fizetnek és melyekért nem.

Kapcsolódó hírek