Rusvai Miklós: októberben várhatóan gyorsul a járvány

Ráadásul az előző szezonban kimaradt az influenza, most az is visszatérhet.

Rusvai Miklós: októberben várhatóan gyorsul a járvány
Fotó: Facebook/Budapesti Közlekedési Központ

Októberben várhatóan gyorsul a járvány és az influenza vírus is megjelenhet

mondta Rusvai Miklós virológus az M1 propagandacsatornán vasárnap reggel.

A hűvösebb, nedvesebb időben egyre gyakoribbak a náthás tünetek, óvodai, iskolai fertőzések, és pusztán a tünetek alapján nehéz megkülönböztetni, hogy a tucatnyi nátha vírus valamelyike, vagy légúti allergia, vagy koronavírus, vagy éppen az influenza okozza a fertőzést – mondta a szakember.

Rusvai Miklós arra figyelmeztetett: az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. Az előző szezonban elmaradt az influenza járvány – csak 10 alatti hivatalosan megerősített eset volt –, a fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta.

Annak kapcsán, hogy egy angol kutatás szerint az ottani intenzíven kezelt covidos betegek 99 százaléka nem volt beoltva, a szakember azt emelte ki: a vakcina a fertőzést ugyan nem akadályozza meg, de a súlyos, halálos megbetegedést igen.

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt, de ezek között nincs olyan amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy mert nem véd ellene a vakcina.

Közben a világon már 234 587 335 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 4 797 124 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. A betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43 659 080 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma ott 700 959.

Magyarországon a legutóbbi, péntek reggeli adatok szerint az elhunytak száma elérte a 30 199-et, és egy ideje ismét 500 feletti beteget ápolnak kórházban.

Kapcsolódó hírek