Szijjártó: Ukrajna megtámadta Magyarország szuverenitását

Szijjártó: Ukrajna megtámadta Magyarország szuverenitását
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Súlyos támadást jelent Magyarország szuverenitása ellen, hogy Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult a napokban aláírt magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés ügyében – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Prágában.

„Őszintén szólva nem igazán érdekelt minket sem az, hogy Ukrajna, sem az, hogy más mit gondol erről a hosszútávú gázmegállapodásról. Hiszen Magyarország energiaellátásának biztonságát a kormánynak kell garantálnia, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy ezt hogyan tesszük”

– durrogott a tárcavezető a magyar-cseh kormányzati csúcstalálkozót követően, nem különösebben törődve azzal, hogy jelentős számú magyar kisebbség él Kárpátalján, amelynek valószínűleg nem válik előnyére, ha a magyar külügyi hisztérika Ukrajnát oktatja az oroszokkal szemben.

Szijjártó mindenesetre úgy cinikuskodott, hogy a kormány a „jószomszédi kapcsolatokban érdekelt”, ezért is engedett Magyarországra ukrán katonákat gyógykezelésre, ezért nyaraltatott több ezer olyan ukrán gyereket, akiknek a szülei érintettek voltak a harcokban! „Ehhez képest amit az ukránok tettek, az nagyon durva hátbaszúrás” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a lényeg, hogy a magyar emberek otthonait fűteni lehessen télen, illetve az ipar működőképes legyen, és ehhez földgázra van szükség, amelyet Magyarország elsősorban Oroszországtól vásárol, „jó áron, biztonságosan, megbízható módon”.

Orbán Viktor egyébként ma csehországi tartózkodása során szintén arról beszélt, hogy a magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincs semmi köze.

Kapcsolódó hírek