Milliókat és birkapörköltet kért egy korrupt szolnoki ügyvéd, hogy lefizesse a bírót

Egy segítségnyújtás elmulasztása miatt indult büntetőeljárást kellett elsikálni.

Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy szolnoki ügyvédet a Központi Nyomozó Ügyészség, aki a nyomozó hatóság szerint pénzt kért ügyfelétől, hogy az ügyében eljáró bírót megvesztegethesse, de egy fazék birkapörköltre is igényt tartott.

A KNYÜ az ügy részleteiről pénteken azt közölte: egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi lánya ellen közúti baleset okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt büntetőeljárás indult, majd a vádlott apja 2011 májusában, a vádirat benyújtása után azzal kereste meg – az általa már korábban ismert – szolnoki ügyvédet, hogy lássa el lánya védelmét a büntetőeljárásban.

A gyanú szerint az ügyvéd azt ajánlotta a férfinak, hogy kétmillió forintért cserébe a bírón keresztül elintézi, hogy ne vegyék el a lánya vezetői engedélyét, és csak pénzbüntetést kapjon.

Az apa a kért összeget kifizette, de az ügyvéd – azt állítva, hogy az eljáró bírónak fogja elvinni – kért egy fazék birkapörköltet is, amelyet a férfi még az ítélethirdetés előtt át is adott az ügyvédnek.

Három évvel később, 2014-ben a férfi testvérét a bíróság ittas járművezetés miatt pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi ekkor ismét felvette a kapcsolatot az ügyvéddel, hogy a másodfokú eljárásban védőként járjon el.

Az ügyvéd ezúttal is felajánlotta segítségét, és azt ígérte, a bíró megvesztegetésével elintézi, hogy ne vegyék el a férfi testvérének jogosítványát. A férfi az ügyvéd által kért kétmillió forintot ismét kifizette.

A más ügyben letartóztatásban lévő ügyvéd nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Úgy tudni, a két közlekedési bűncselekmény ügyében a vádlottakat jogerősen ugyan valóban nem tiltották el végül a járművezetéstől, arra azonban nincs adat, hogy a pénzt az ügyvéd továbbadta volna a bíróknak vagy egyáltalán felvette volna a kapcsolatot velük.

Kapcsolódó hírek