Belföld

Azonnal lemondott Orbán minisztere a tegnapi csúfos kudarcuk után

Baleset

Halálra gázoltak egy szállodaigazgatót Szabolcsban

Bulvár

Balesetet szenvedett Mészáros Lőrinc fia

Mire jó a pamut anyag?

Mire jó a pamut anyag?

A pamut valószínűleg az egyik legkedveltebb kelme, ezért érdemes kicsit komolyabban is foglalkozni vele. Számos előnyös tulajdonsága miatt szeretnek vele dolgozni és hordani is.

Ebben a cikkünkben bemutatjuk kicsit közelebbről az anyagot és arról is olvashatnak, hogy milyen sokrétű felhasználási lehetőségei vannak. A cikk létrejöttében a Minitex méteráru webáruház volt segítségünkre.

A pamut jellemzői

A pamut az egyik legkedveltebb anyag a textiliparban, ennek pedig számos oka van, nem csoda, hogy például a Minitex méteráru webáruházban is széles a kínálat. Ilyen például, hogy a pamut nagyon jó anyag érzékeny bőrűeknek, hiszen a tiszta pamut csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciókat. A pamuttól nem viszket a bőr, míg más, esetleg kevert anyagoktól előfordulhat.

Nagyon jó nedvszívó és légáteresztő képességgel bíró kelméről van szó. Jól lélegzik az anyag, az olajalapúak közül talán a legjobban. Tökéletes vízelvezető képessége miatt tökéletes munka-, illetve védőruházatnak.

A jó minőségű pamutnak nagyon jó a szakítószilárdsága, ezáltal nehezen szakad el vagy lyukad ki. Ez mosás közben ráadásul 30%-kal megnő.

Kivételes hőtartásának köszönhetően a nagy melegben véd, a hidegben viszont bent tartja a hőt. Az anyag a hőt csapdába ejti, így a bőr és az anyag között keletkezik egy vékony levegőréteg.

Mivel természetes anyagról van szó, könnyen lebomlik, környezetbarát. Egyre többen figyelnek mostanában a környezetre, a pamut pedig környezetbarátabb, mint más anyagok.

A pamut felhasználása

A pamutszöveteket igen sokrétűen használják a textiliparban. Ilyenek a bársony, batiszt, chintz, damaszt, kord, frottír, gabardin, interlock kelme, karton, molton, muszlin, puplin.

A fentebb említett előnyök miatt kedvelt a ruhaiparban. Készítenek belőle ingeket, blúzokat, hálóruházatot, fehérneműt, nadrágokat, felületkezelést követően pedig víztaszító ruházatot és munkaruházatot.

Kiegészítőkhöz is felhasználják, mint például zsebkendő, esernyő vagy csipke.

Lakástextileket tekintve ágyneműk, konyharuhák, fürdőlepedők, asztalneműk, törölközők, dekorációs anyagok alapanyaga.

Hogyan kezeljék a pamut anyagot?

A pamut mosható, főzésálló, a sötét anyagoknál ez csak bizonyos mértékig igaz. Lassan szárad, ezért sokszor vasalása szükséges. Az anyag keverésétől függ, hogy a végtermék mennyire mosható vagy vegyileg kezelendő. Ha speciális anyagról van szó, mindig kövessék a tájékoztatót.

Vigyázzanak az anyagra

Mivel hajlamos a gyűrődésre, ezért vasalni szükséges. Ezen segíthetnek, ha szárítás előtt kicsit megnyújtják. Ha lehetséges, ne szárítógépben szárítsák, mert sok más anyaghoz hasonlóan a pamutban is kárt tehet. A magas hőfokon való mosást kerüljék, az anyag zsugorodhat, illetve a színes kelmék engedhetnek színükből.

Ahogy láthatják, a pamut egy könnyen dolgozható, számos előnnyel bíró anyag, amit méltán szeretnek annyira a textiliparban.

Ez is érdekelhet: Hidegfront csap le pénteken, nagy esőkre, viharokra kell készülni

Kapcsolódó hírek

Lezuhant egy vitorlázógép Dunakeszin egy 17 éves lánnyal a fedélzetén

Megvan Magyarország Szépe, Katzenbach Andrea az ország szépségkirálynője

Lopnak, aztán még utána is lopnak: 5000 forint lesz a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjára a belépő

Az év egyik legszebb meteorraja érkezik, látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Nem szülnek a magyarok: soha nem született olyan kevés gyerek, mint idén áprilisban

Megindult az árhullám Budapest felé, elsőfokú készültséget rendeltek el

Üzent Karsai Dániel a kormánynak: „Meghalni nem habostorta. Elkélne a segítség.”

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!