13 megyére adtak ki figyelmeztetést, mutatjuk az előrejelzést

Vasárnap napközben az ország nagy részén lehet heves zivatarokra számítani.

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én.
Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint vasárnap napközben több helyen várható zápor, zivatar, kiemelten a középső országrészben, a Duna vonala tágabb környezetében (Dunántúl keleti részén, Duna-Tisza közén, Északi-középhegység nyugati részén) labilizálódik a légkör, ezeken a tájakon számíthatunk legjobb eséllyel zivatarokra.

Mint írták, az intenzívebb cellákban néhol 60 km/h körüli szél, kisebb méretű jég valószínű, illetve kiemelten az északi országrészben a lassan áthelyeződő csapadékgócokból rövid idő alatt 20 mm feletti mennyiség is hullhat lokálisan.

zivatar

Forrás: met.hu

A hétfőre virradó éjszaka a keleti, délkeleti tájakon marad legtovább aktív a légkör. Hétfő napközben elsősorban az északkeleti harmadban, kisebb eséllyel a Dunántúl északnyugati területein kell zivatarok kialakulására számítani, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Az esti órákban egy újabb csapadékrendszer érkezik nyugatról, ebben az eső, zápor mellett egy-egy beágyazott zivatar kialakulása sem kizárt – olvasható a közleményében.

Kapcsolódó hírek