Szélvihar, jégeső, felhőszakadás készülődik – narancs riasztást adtak ki több járásra

Zivatarfelhők egy repceföldről fényképezve Derecske térségében 2020. április 29-én. 
MTI/Czeglédi Zsolt
Zivatarfelhők egy repceföldről fényképezve Derecske térségében 2020. április 29-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Nyugaton több járásra másodfokú (narancs) riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. A katasztrófavédelem kiemelten felhívja a tavaknál lévőket, hogy kövessék a viharjelzéseket.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint Somogy, Vas és Zala megye járásaira adtak ki másodfokú riasztást. Emellett az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

wata20210815_1553+ts

Forrás: OMSZ

Azt írták: nyugat, délnyugat felől újabb hullámban képződhetnek zivatarok, majd hajnalban az Északi-középhegység vidékén, Észak-Alföldön, északkeleten kell azokra számítani. Heves zivatarok leginkább délnyugaton, kisebb eséllyel északkeleten lehetnek: arrafelé akár

90 kilométer/órát elérő szélroham, felhőszakadás, jégeső is kísérheti a csapadékgócokat.

Hétfő napközben nyugodt idő várható, csak elvétve lehet csapadék, majd estétől északnyugat felől egy hidegfront miatt a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mindenkit arra kér: kövessék a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Külön felhívta a figyelmet a nagyobb tavaknál működő viharjelzőrendszer riasztásaira.

Másodfokú riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálatMásodfokú, narancssárga riasztást adott…

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Sunday, August 15, 2021

Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből. Megjegyezte, hogy villámlás esetén kerülni kell a fákat, vizet és vízpartot, illetve a magas tereptárgyakat.

Kapcsolódó hírek