Rusvai: a nyaralók, a fesztiválozók és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban

A szakember szerint fontos lenne, hogy még addig minél többen beoltassák magukat.

Rusvai: a nyaralók, a fesztiválozók és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban

Fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat most, amikor még „béke” van, és nem gyorsult be a koronavírus-járvány negyedik hulláma – mondta Rusvai Miklós az M1 propagandacsatorna vasárnap reggeli műsorában.

A virológus szerint sokféle oka lehet annak, hogy a veszélyeztetettek közt is vannak, akik nem oltatták még be magukat. Vannak, akiknek egészségi állapotuk miatt nem adható be, mások információhiányból vagy „fals információkból” adódóan nem adatták be az oltást, de olyanok is vannak, akik nem tudtak regisztrálni.

Elmondta: az oltás után az ellenanyagszint körülbelül két-három hét alatt éri el a csúcsát, majd lassan csökkenni kezd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védettség mértékét a genetika és az életkor is befolyásolhatja, a korral arányosan az immunrendszer teljesítőképessége is csökken – tette hozzá.

Rusvai Miklós szerint a következő tíz napban nem valószínű még, hogy begyorsul a járvány,

a száraz meleg időt, mint általában a légzőszervi vírusok, a koronavírus sem kedveli, ám a külföldről hazatérők által behozott vírusok, a tömegrendezvények és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban.

A virológus úgy vélte: az oltásoknak köszönhetően reményei szerint az idén ősszel nem lesz annyi súlyos beteg, mint tavaly vagy tavasszal.

Kapcsolódó hírek