Heves zivatarok érkeznek jéggel, felhőszakadással, a fél országra másodfokú veszélyjelzést adtak ki

Hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen villámlások Nagykanizsánál 2021. július 31-én.
Hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen villámlások Nagykanizsánál 2021. július 31-én. Fotó: MTI/Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat újabb zivatarokra figyelmeztet a Facebook-oldalán: mint írják,

főleg a Balaton környékén, Zalában és Somogyban lehet komolyabb a helyzet, majd a zivatarzóna kelet-északkelet felé helyeződik át.

Az előrejelzés szerint még szombaton a keleti országrészben, az Északi-középhegységben, valamint a nyugati, északnyugati területeken várható zivatar, éjszaka az északnyugati, északi tájakon, kisebb eséllyel az Alföldön is. A legintenzívebb cellákat 20-40 mm csapadék, viharos széllökések és 1-2 centiméteres jég is kísérheti.

Vasárnap a délutáni óráktól az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar, mindezekre legnagyobb esély az Északi-középhegység tágabb környezetében mutatkozik. A meteorológiai szolgálat a heves zivatarok veszélye miatt kilenc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki:

Veszélyjelzés heves zivatarok miatt

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az északnyugati területeken heves kísérőjelenségek is társulhatnak a zivatarokhoz: 60-90 km/órás szélvihar, 2-4 centiméteres jég és felhőszakadás (20-40 mm csapadék rövid idő alatt). A késő esti órákra várhatóan fokozatosan megnyugszik a légkör.

Kapcsolódó hírek