Felhőszakadásokkal, szupercellákkal érkezik a hétvégi hidegfront, mutatjuk az előrejelzést

Gépjárművek közlekednek a vihar után összegyűlt esővízben a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 18-án.
Gépjárművek közlekednek a vihar után összegyűlt esővízben a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 18-án. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Heves zivatarokat és szeles időt hozó hidegfront éri el hazánkat a hétvégén északnyugat felől, kisöpörve az aszfaltolvasztó forróságot

– olvasható az Időkép legfrissebb előrejelzésében.

Szombaton, a hajnali órákban elsőként a Dunántúl északi felén, majd Budapest környékén kezdhet el dörögni. A folytatásban kelet felé halad tovább a csapadékzóna, mögötte azonban újabb záporok, zivatarok kialakulása várható.

Legkisebb eséllyel délen, délnyugaton fordulhatnak elő viharok, az ország északi felén viszont hevesebb, felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérte zivatarokra is számítani kell.

A szél zivataroktól függetlenül is többfelé feltámad, napközben délnyugatiról nyugatira, északnyugatira fordul. A Dél-Alföldön 36-37 fokos forróság várható, északon, északnyugaton viszont már nem lesz 30 fok.

Az időjárásportál szerint vasárnap is velünk maradnak a viharok, sőt: szupercellák is kialakulhatnak, melyek nyugat-délnyugat felől kelet-északkelet felé haladhatnak át hazánkon. A meteorológusok figyelmeztetnek:

a szupercellákat heves kifutószél, felhőszakadás és nagyobb méretű jég is kísérheti.

Az előrejelzés szerint a déli, délnyugati szél zivataroktól függetlenül is nagy területen lesz erős, viharos. Erősödik a nappali felmelegedés szombathoz képest, 30-38 fokot mutathat délután a hőmérő, a legforróbb órákra az Alföld déli, délkeleti részén lesz esély.

A front hétfőre átvonul az országon, a szél mindenhol mérsékli a már-már elviselhetetlen hőséget. Üdítően enyhébb idő várható 25-31 fokkal, sok napsütésre számíthatunk, napközben már csak északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar.

Kapcsolódó hírek