Vörös figyelmeztetés: 39 fok jön a héten, mutatjuk az előrejelzést

Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapesten.
Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapesten. Fotó: MTI/Kovács Attila

A fullasztó forróság jegyében fog telni a július vége: a héten ismét 40 fok közeli értékeket mutathat a hőmérő, és egy-egy zápor, zivatar kivételével nem számíthatunk enyhülésre.

Az Időkép azt írja, hétfőn az ország nagy részén többórás napsütés várható, majd kezdetben északkeleten, a délután második felétől északnyugaton alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A szelet erős lökések kísérhetik, 31-37 fok várható.

Kedden változóan lesz derűs és felhős az idő, itt-ott pattanhat ki egy zápor, zivatar. A délnyugati szél erős lesz, az idő tovább melegszik: 32-38 fokot prognosztizálnak, a legmelegebb délkeleten lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető térképe szerint a hét második napjára az ország nagyobb részére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, délkeleten viszont már harmadfokú jelzés él:

idojaras-figyelmeztetes-hoseg

Forrás: met.hu

A szerdát a napsütés uralja majd, az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. A szél viszont erős lesz, 32-38 fokra készülhetünk.

A csütörtök erősen hasonlít majd a szerdára, a csúcsértékek is 32-38 fok között alakulnak.

A péntek forróbb lesz: a korábban megszokott időjárásra lehet számítani a hét utolsó munkanapján, ugyanakkor 32-39 fokra figyelmeztetnek a meteorológusok.

Kapcsolódó hírek