Belföld

Magyar Péter már megszólalt: felrobbant a Facebook

Baleset

Gyerekeket szállító busz borult árokba Kőszegnél, sok sérült

Baleset

Durva baleset történt az M3-ason, ketten meghaltak

Elhunyt Ráday Mihály

A felvétel 2015. április 20-án készült a Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály filmoperatőrről, rendezőről a műemlékvédelmi szakmai díjak átadásán Budapesten, a Várkert Bazárban, az április 18-i műemléki világnaphoz kapcsoló rendezvényen.
A felvétel 2015. április 20-án készült a Példaadó Műemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály filmoperatőrről, rendezőről a műemlékvédelmi szakmai díjak átadásán Budapesten, a Várkert Bazárban, az április 18-i műemléki világnaphoz kapcsoló rendezvényen. Fotó: MTI/Kovács Attila

Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező, operatőr – közölte a család szombaton az MTI-vel.

A közismert városvédő, Budapest díszpolgára 79 éves korában súlyos betegségben pénteken halt meg.
Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. Talán a legismertebb a ma is újra meg újra vetített Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.

A tévénézők mégis leginkább az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg, amelynek operatőre is volt.

1985-től 1990-ig a Fővárosi Tanács, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Meghatározó szerepet játszott a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában. Megszervezte egyebek között az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Ő szervezte meg a „városvédő fotózást”, amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. Írásaiból több könyv jelent meg, több ezer fényképpel.

A Szabad Demokraták Szövetségének színeiben 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő és a környezetvédelmi bizottság tagja, 1990-1991-ben alelnöke volt.

Ez is érdekelhet: Szörnyethalt egy fiatal magyar munkás egy osztrák építkezésen

Kapcsolódó hírek

Dézsi Csaba András nem nyugszik, ő is újraszámoltatná a szavazatokat

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Tanárrá is átképezhetik az 55 év feletti katonákat

Karácsony Gergely kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését

Hivatalos: megállapította a főpolgármester-választás eredményét a választási bizottság

Megszámlálták a külképviseleti szavazatokat: a Tisza Párt toronymagasan elverte a Fideszt

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Orbán most, hogy vége a választásnak, elismerte: semmi sem kötelezi Magyarországot külföldi katonai akcióra

Gulyás Gergely őrjöng az EU-bíróság ítélete miatt

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!