Orbán bejelentette: lehetőség lesz harmadik oltásra

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás.

Orbán bejelentette: lehetőség lesz harmadik oltásra
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre – jelentette be Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában.

A harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek. Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás.

Az eddigieknél fertőzőbb delta variáns megjelenése miatt az, aki nem vette föl az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány idején eddig bármikor. Ezért azokat az időseket, akik nem kaptak eddig oltást, személyesen fogják megkeresni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Arról is beszélt, Magyarország szerinte még mindig az egyik vagy talán a legbiztonságosabb ország átoltottság tekintetében Európában, magasabb azok aránya, akik a teljes védettséget adó második oltást is megkapták, mint Németországban vagy Nagy-Britanniában.

Iskolakezdésre jön a 12 éveseknek is

Az interjúban elhangzott az is, hogy az iskolakezdés első két napján minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, amennyiben szüleik ezt megengedik.

A 12-15 év közötti korosztály 13-14 százaléka már megkapta az oltást. A 16-18 év közöttiek oltása nagy sebességgel halad, az átoltottság közöttük 45 százalék körül van – közölte a miniszterelnök.

Orbánnak a nyaralókhoz is volt intelme: azt javasolta, csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták.

Kapcsolódó hírek