Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Mi az a VPS, és mit érdemes tudni a történetével kapcsolatban?

Mi az a VPS, és mit érdemes tudni a történetével kapcsolatban?

Ebben a bejegyzésben dedikáltan a VPS lényegével, hasznosságával és egyes típusaival foglalkozunk. Tesszük ezt abból a racionális megfontolásból, hogy felhasználói szemszögből rendkívül előnyös és hasznos megoldásról van szó. Úgyhogy érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

Tegyük gyorsan tisztába, egész pontosan mi is az a VPS?

A VPS rövidítés alatt nem mást kell érteni, mint egy virtuális dedikált szervert. Vagyis egy olyan speciális virtuális privát szervert, amely gyakorlatilag egy virtuális számítógépnek felel meg, amit egyébként az internetes tárhelyszolgáltatás érdekében bocsátanak a felhasználók rendelkezésére.

A többek között a Rackhostnál is elérhető virtuális szerverek elképesztően hasznos vívmányai a modern internetes világnak, lényegesen könnyebbé és hatékonyabbá alakítva a felhasználók dolgát. Egyébként maga a VPS nem is annyira modern találmány, mint azt elsőre talán gondolhatnánk.

Elég csak megemlíteni annak a tényét, hogy az IBM kötelékében már az 1960-as években is előszeretettel alkalmazták, felismerve a VPS hozzáadott értékét.

Amiért a virtuális szerverek létjogosultságát nem igazán érdemes kétségbe vonni

A titok nyitjához elég racionálisan átgondolni, hogy a nem virtuális szerverek használata milyen igényeket támaszt a működtetés szempontjából. Minél nagyobb kapacitással szeretnénk működtetni az internetes megoldásainkat, annál komolyabb szerverteljesítményre lesz szükség.

Igen ám, ugyanakkor a magasabb intenzitással dolgozó szervereket bizony hűteni is kell annak érdekében, hogy a funkcionalitásuk és a teljesítményük a legkevésbé se essen vissza. A hűtéshez, ezzel együtt pedig a rendszeres használathoz viszont rengeteg energiára van szükség.

Itt pedig el is érkeztünk az igazán sarkalatos ponthoz, vagyis a hagyományos értelemben vett szerverek anyagi vonzatához. A VPS használata számos esetben kínál költséghatékonyabb opciót.

A VPS különféle típusai és hasznosítási lehetőségei

Az egyik verzió az úgynevezett IaaS, más néven az Infrastructure as a Service. Ennél a típusú szolgáltatásnál egy adott szerverfarm erőforrásainak a szétosztása interneten keresztül történik a felhasználók részére.

A következő verzió a PaaS, vagyis a Platform as a Service. Itt a programozók részére egy speciális fejlesztői környezet áll rendelkezésre. Ebben a fejlesztői környezetben megvan a lehetőségük továbbfejleszteni a már meglévő alkalmazásaikat. Emellett pedig tetszés szerint újakat hozhatnak létre, amihez az infrastruktúra megvásárlása nem szükséges.

A legnépszerűbb opció pedig a SaaS vagyis a Software as a Service. Itt a szolgáltatók egy adott havi összegért felhőn keresztül szoftver hozzáférést biztosítanak a felhasználók számára. Vagyis felhasználóként a szoftvert nem kell megvennünk, kizárólag a bérleti díjat fizetjük ki.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt