Tovább durvul a hőség, az ország nagy részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Csütörtökön az esti óráktól kis eséllyel lehet az ország nyugati, délnyugati felében heves zivatar.

Egy munkás hűsíti magát a hőségben Orosházán 2021. július 7-én.
Egy munkás hűsíti magát a hőségben Orosházán 2021. július 7-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A tartós hőség veszélye miatt az ország nagy részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kora esti veszélyjelzésükben azt írták: tovább erősödik a nappali felmelegedés, a középhőmérséklet csütörtökön már az ország nagyobb részén 29 Celsius-fok felett alakul. Emiatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére harmadfokú, a többi megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

hoseg

Forrás: met.hu

Felhívták a figyelmet arra is, hogy csütörtökön a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön extrém, a többi régióban nagyon erős lesz az UV-B-sugárzás.

Az előrejelzés szerint csütörtökön hajnalban többnyire 15 és 23 fok között alakul a hőmérséklet, az alföldi homokpusztákon és az északi völgyekben lesz a hidegebb, míg a vízpartokon az enyhébb idő. Délután 33-39 fokig melegszik fel a levegő.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt is megjegyezte, hogy csütörtökön az esti óráktól kis eséllyel előfordulhat az ország nyugati, délnyugati felében heves zivatar.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdától péntek éjfélig harmadfokú intézkedést, hőségriadót rendelt el.

Kapcsolódó hírek