Agrárminiszter: a brüsszeli bürokratáknak fontosabb a tojó tyúkok joga, mint a határon túli magyaroké

Nagy István agrárminiszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én.
Nagy István agrárminiszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. Fotó: MTI/kormany.hu

A ketreces tyúktartás uniós betiltása jogi és agrárszempontból is elhibázott lenne – mondta az agrárminiszter szombaton a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság támogatja a ketreces tyúktartás uniós betiltását szorgalmazó polgári kezdeményezést. A miniszter azonban ebből azt a következtetést vonta le, hogy

a brüsszeli bürokratáknak fontosabb a tojó tyúkok joga, mint a határon túli magyaroké!

Véleménye szerint ugyanis a ketreces tartás betiltása kedvezőtlen lenne, hiszen a ketreces tyúktartás segít elkerülni olyan fertőzéseket, mint a szalmonella vagy a madárinfluenza. Szerinte az is kérdéseket vet fel, hogy emiatt mennyivel drágulna a tojás.

„A gazdálkodók készek többet tenni az állatjólét növelése érdekében, de nem az ésszerűség határain túl, és nem a működésük árán” – emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy a termelőket hátrányosan érintő döntés ellen fel fognak lépni.

Kapcsolódó hírek