Kiadták a riasztást, 100-120 km/órás széllel érkezik a vihar

A katasztrófavédelem azt kéri, figyelje mindenki a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit.

Kiadták a riasztást, 100-120 km/órás széllel érkezik a vihar
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Baranya, Somogy és Tolna megyében harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadott zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezeken a helyeken rövid időn belül olyan heves zivatarok várhatók, amelyekben a viharos szél és a jégeső is jelentős kockázatot jelent.

KINT A PIROS!‼️🔴https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Friday, June 25, 2021

Emellett számos megyében van érvényben másodfokú riasztás. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a heves zivatar veszélye miatt a nap folyamán csaknem az egész országban adhatnak ki további másodfokú riasztásokat.

zivatar-riasztas

Forrás: met.hu

A veszélyjelzés szerint többfelé – kiemelten a Dunántúlon – várhatók akár 100-120 kilométer/órás, akár annál is erősebb széllökésekkel kísért zivatarok. Veszélyt jelent a nagyobb méretű jég, az intenzív esőzés és a villámlás is.

A katasztrófavédelem ezért arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt írta: az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől, és azt, hogy pakolják el a kerti bútorokat, más olyan tárgyakat, amelyeket könnyen felkaphat a szél. A vihar idején mindenki maradjon zárt helyen, lehetőség szerint ne parkoljon fák alá, a közúton közlekedők pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak – írta az OKF, hozzátéve: ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Kapcsolódó hírek