Harmadfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

Egy nő bevizezi magát a hőségben a Szabadság téri szökőkútban 2021. június 19-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás.
Egy nő bevizezi magát a hőségben a Szabadság téri szökőkútban 2021. június 19-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tovább fokozódik a hőség, az Időkép előrejelzése szerint vasárnap ismét sok lesz a napsütés, csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A hajnali 15-22 fokról délutánra 30 és 36 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn a napsütés mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok. A legmelegebb órákban már 32-38 fokot mérhetünk.

Kedden is hasonló forróságban lesz részünk, a hajnali órák sem igazán hoznak már felfrissülést. Egy-egy zápor, zivatar csak északon, északkeleten alakulhat ki a délutáni órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra még csak Győr-Moson-Sopron megyére adott ki másodfokú veszélyjelzést (a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű) a hőség miatt, hétfőre viszont már az ország nagy részére:

figyelmeztetes-hetfo

Kedden még melegebb lesz, ekkor az ország három északi megyéjét kivéve mindenhol 27 fok, vagy annál is magasabb lesz a napi középhőmérséklet. Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyére harmadfokú (piros) veszélyjelzést adtak ki, mivel itt a napi középhőmérséklet a 29 fokot is elérheti.

figyelmeztetes-kedd

Tovább lesznek nyitva a strandok

A nagy melegre való tekintettel vasárnap egy órával tovább tart nyitva a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett valamennyi strandfürdő – közölte a társaság szombaton az MTI-vel. Így a Palatinus, a Paskál, a pesterzsébeti, a Római és a Csillaghegyi strandfürdő is este 8 óráig várja a hűsölni vágyókat.

Mindenkinek azt javasolják, hogy előzetesen, online vásárolják meg a belépőt, hogy a nagy melegben már ne kelljen sorba állniuk a pénztáraknál.

Vizet osztanak a pályaudvarokon

A Mávinform tájékoztatása szerint ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a fővárosi pályaudvarokon és több vidéki vasútállomáson. Budapesten a Keleti és a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Rákospalota-Újpesten, vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a várakozók – írták.

Az ásványvizet naponta 10 és 17 óra között biztosítják, addig, amíg a hőségriasztás tart. A Volánbusz az autóbusz-állomásokon szintén ad az utasoknak ivóvizet

Kapcsolódó hírek