Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Melyik a jobb választás – a mobil klíma vagy a split klíma?

Amikor fontolóra vesszük a klíma beszerzésének a lehetőségét, akkor döntést kell hoznunk, hogy a mobil vagy split klíma mellett tesszük-e le a voksunkat. A bejegyzésben ennek a kérdésnek a megválaszolásában igyekszünk segíteni.

klima

Vagyis egyenként mutatjuk meg, mi mindennel járhat a mobil, illetve a split klíma választása. Persze nemcsak az előnyöket mutatjuk meg, hanem a választás minden szóba jöhető aspektusára ki fogunk térni.

Amit a mobil klíma használata kapcsán tudni érdemes

Ahogyan arra az elnevezés is utal, alapvetően mozgatható klímaberendezésekről van szó. Tehát mindig annak megfelelően tudjuk variálni a pozíciójukat, hogy éppenséggel melyik helyiségben van szükségünk a klíma rendelkezésre állására.

A mobil klímák döntő többsége viszonylag sok energiát fogyaszt, egyúttal hangosnak is nevezhető. Úgyhogy ezekkel a tényezőkkel tudunk kalkulálni, amikor a mobil klíma beszerzésének lehetőségét fontolgatjuk.

A split klímák működésének és használatának a fontosabb sajátosságai

A split klímákat fixre tervezték, vagyis a mobil klímákkal ellentétben nem tudjuk szabadon variálni a helyüket. Persze erre nincs szükség. A split klímák alapvető sajátossága a speciális, kettős szerkezet. Vagyis külön-külön működik beltéri, illetve kültéri egységük.

Ennek persze megvannak a maga előnyei. Amíg a beltéri egység gondoskodni a komfortos hőérzetről, addig a kültéri egységen keresztül távozik a meleg és használt levegő. Ennek köszönhetően a split klímák kevésbé zajosak, egyúttal a felhasznált energiával is takarékosabban bánnak.

A beszerelésük viszont többe kerül, mint a mobil klímák esetében. Illetve a helyre illesztést megelőzően nem árt utánajárni a szükséges hatósági és egyéb engedélyek meglétének sem.

Melyik az ideálisabb – a mobil klíma vagy pedig a split klíma?

Az igazat megvallva nehéz erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Gyakorlatilag minden annak fényében alakul, hogy alapvetően milyen körülmények között és milyen jelleggel szeretnénk majd alkalmazni a választott klímát.

Amennyiben tartós jelleggel keresünk klímaberendezést, egyúttal szívesen spórolnánk a működtetésen, akkor nagy valószínűséggel a split klíma beszerzése és alkalmazása jelentheti a kedvezőbb opciót.

Alkalmi jelleggel, továbbá nyaralókban és hétvégi házakban pedig minden bizonnyal a mobil klíma által biztosított előnyöket tudjuk sokkal inkább kiaknázni. Pláne olyankor, ha a klímára tényleg csak időnként van szükségünk.

A beszerzés, illetve a döntéshozatal kapcsán tehát a leginkább célravezető, ha a felhasználás várható jellegét vesszük alapul. Így gondolkodva mindjárt könnyebb lehet eldönteni, hogy a mobil klímával vagy a split klímával járunk-e jobban.