Felmérés: a szakdolgozók több mint fele készül távozni az egészségügyből

Ma jár le a korlátozás, ami ezt eddig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltotta nekik.

Ápoló egy lélegeztetett páciens mellett  Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.
Ápoló egy lélegeztetett páciens mellett Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) frissen lezárt felmérése szerint a szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – írja a Népszava.

Emlékezetes, tavaly november óta jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók veszélyhelyzet idején történő felmondását. Ez a korlátozás azonban június 15-től megszűnik.

A cikk szerint a felmérés mintegy 1200 válaszadójának 48 százaléka tervezi is a felmondást a tilalom elmúltával, nyolc százalék pedig a nyugdíjazásban gondolkozik.

A Népszava emlékeztet, korábban csak az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor volt lehetőségük távozniuk a dolgozóknak. Akkor mintegy 5000-en éltek a lehetőséggel, és sokan állítólag csak azért maradtak, mert nem akarták cserben hagyni a kollégákat, a betegeket a járványhelyzet kellős közepén.

A FESZ mostani felmérése szerint a távozást fontolgatók kevesebb, mint a fele maradna az egészségügyben, ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön folytatnák. A távozásban gondolkozók másik fele a pályával is szakítana. A válaszadók hatoda mondta, hogy kitartana munkahelye mellett, harmaduk még bizonytalan.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke azt mondta, az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot. Okként sokszor

az alacsony bért, az új szolgálati jogviszony bevezetését, a foglalkoztatás biztonságának csökkenését nevezték meg.

Kapcsolódó hírek