Özönvízzel, nagyszemű jéggel érkezik a hidegfront, majd utána a tartós hőség

Jövő szerdán már általában 30, míg a hétvégén 35 fok közelében alakul a hőmérséklet országszerte.

Autók közlekednek a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én.
Autók közlekednek a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton késő este heves zivatarokkal csap le az országra egy hidegfront, viharos széllel és akár 2 centisnél is nagyobb átmérőjű jéggel is számolni kell.

Erőteljesebb zivatarok kialakulására késő este van kilátás, ekkor 60-75, néhol 75-90 km/órás szélre és felhőszakadásra számíthatunk,

az Északi-középhegység környezetében helyenként 20-30 milliméter csapadék hullhat rövid idő alatt.

Az intenzív zivatarok leginkább az északi, északkeleti országrészben, az Alföld északi részén, esetleg Pest megye tágabb környezetében fordulhatnak elő.

A zivatarveszély miatt szombatra csaknem a teljes országra elsőfokú (citromsárga) veszélyjelzést adtak ki:

wbta20210612_0752+ts

Forrás: OMSZ

Érkezik az év első tartós hőhulláma

A hidegfront elvonultával érkezik majd az év első tartós hőhulláma is – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Bejegyzésükben egy fáklyadiagrammal szemléltetve bemutatták, hogy a most éjszaka átvonuló hidegfrontot követően vasárnapra néhány fokot visszaesik átmenetileg a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint vasárnap hajnalban 11 és 20 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Érkezik az év első tartós hőhulláma!Az alábbi fáklyadiagramokon nagyon jól látható, hogy a most éjszaka átvonuló…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Saturday, June 12, 2021

Napközben többnyire 22-27 fokig melegszik a levegő, de északkeleten néhol csak 20, 21 fok lesz. Ezt követően azonban tartós és jelentős melegedésre kell számítani.

Azt írták: a jövő héten napos, az ország döntő részén csapadékmentes idő valószínű, és szerdán már általában 30, míg a hétvégén 35 fok közelében alakul a hőmérséklet országszerte. Azt is megjegyezték, hogy a 35 fok közeli értékek miatt az is előfordulhat, hogy akár a napi melegrekordok megdőljenek, amelyek június 20-a (jövő vasárnap) körül 37 fok környékén alakulnak.

Kapcsolódó hírek