RTL: nagy átalakítás készül az egészségügyben, több kórházban megszűnhet a betegellátás

A tervek szerint kisvárosi kórházakban például csak nappal lehetne szülni.

RTL: nagy átalakítás készül az egészségügyben, több kórházban megszűnhet a betegellátás
Fotó: Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Az RTL Híradó birtokába jutott, Országos Kórházi Főigazgatóság által összeállított dokumentum szerint hét kórházban szűnne meg a jövőben az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének a továbbiakban műtéteket.

A csatorna információi szerint a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben csak a nagyobb kórházakban látnák el a kismamákat.

A kisebb vidéki kórházaknak a járóbeteg-ellátásra és az egynapos beavatkozásokra kellene berendezkedniük. A nagyobb műtéteket és az ügyeleteket átvennék tőlük a megyei kórházak.

A „Fekvőbeteg-ellátási struktúra átalakításának szempontrendszere 2021” című dokumentum szerint az átalakítás során

  • 2472 aktív ágy meg fog szűnni;
  • 6 kórházban megszűnik az aktív ellátás;
  • 1 kórházban a krónikus ellátás is;
  • 13 kisebb kórházban pedig megszűnik vagy átalakul a műtétes ellátás.

A megyei kórházakban sem tudnának minden beteget ellátni, mert a speciális tudást vagy felszerelést igénylő beavatkozásokat csak térségi központokban – az egyetemeken vagy a centrumkórházakban – tudnák elvégezni.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradónak azt írta: a kiszivárgott dokumentum egyelőre egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést, és állítják: alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg.

Kapcsolódó hírek