Karácsony Gergely is ráfanyalodott végül a miniszterelnök-jelöltségre

Ezzel ő lett az ötödik ellenzéki miniszterelnök-aspiráns.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson: a budapesti főpolgármester szombat reggel a Facebook-oldalán jelentette be a hírt.

A politikus gyermekkori lakhelyéről, Nyírtassról jelentkezett be.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, „egy életünk van és egy hazánk”, ő pedig az élete elmúlt bő tíz évét igyekezett a hazája szolgálatába állítani.

Mostani döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, a hazája nagy bajban van, és a sok baj közül talán az a legfontosabb, hogy Magyarországot „egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak”. Egyre kevésbé érezzük azt, hogy Magyarország egy és oszthatatlan, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott – jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: elsősorban azt a célt szeretné szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsék.

A bejelentéssel Karácsony régóta tartó agóniájának végére került pont: korábban többször beszélt róla, hogy ő aztán nem lesz miniszterelnök, majd később már azt sejtette, hogy talán mégis, végül pénteken a Párbeszéd küldöttgyűlése „felkérte”, hogy induljon el az ellenzéki előválasztáson.

Budapest főpolgármestere ezzel az ötödik ellenzéki miniszterelnök-aspiráns Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András mellett.

Kapcsolódó hírek