Medián: az alacsony iskolázottságúak és az idősek között tarol a Fidesz, erősödött az ellenzéki lista

A közvéleménykutató szerint „járványban is előz a Fidesz”.

Orbán Viktor nénikkel.
Orbán Viktor nénikkel. Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A szavazókorú népesség 40 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnapi szavazáson, miközben a megkérdezettek 36 százaléka szavazna bizalmat a közös ellenzéki listának – írja a hvg.hu a Medián friss közvélemény-kutatása nyomán.

A vizsgálat szerint a Fidesz-KDNP és az ellenzéki lista támogatottsága is erősödött februárhoz képest, előbbi 1, utóbbi 6 százalékponttal.

A kormánypártok a legkisebb településeken javítottak a legjobban (47%), ugyanitt 24 százalék az összesített ellenzék hátszele. Budapesten fordított a helyzet: a fővárosiak körében 45-34% arányban vezet az ellenzék.

A megyei jogú városokban élők 45 százaléka ellenzéki, míg a válaszadók 38 százaléka Fidesz-KDNP-s, az egyéb városokban viszont maradna a narancs uralom 40-37%-os arányban, ha most vasárnap lenne a választás.

A felmérés szerint a korcsoportok tekintetében a 18-29 évesek mintegy 20 százaléka voksolna a Fideszre, a 65 év felettiek korosztályában viszont 50 százalékos támogatottsága van a kormánypártoknak. A 40-49 éves korosztályt is viszik Orbánék, itt a megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy támogatná a Fideszt.

A kutatás szerint iskolázottság szerint is markáns megoszlás látszik: a 8 osztályt vagy szakmunkást végzettek 53 százaléka, a főiskolát, egyetemet végzetteknek viszont csak a 31 százaléka Fidesz-párti. Az is kiderült, hogy a felsőoktatásban végzett válaszadók 46 százaléka az ellenzéki összefogásnak adna esélyt egy választáson.

Kapcsolódó hírek