Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Átvették az okleveleket az első magyar „űrkatonák” Debrecenben

Csoportkép a résztvevőkről az első magyar "űrkatonák" oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem (DE) aulájában 2021. május 6-án.
Csoportkép a résztvevőkről az első magyar "űrkatonák" oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem (DE) aulájában 2021. május 6-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Befejeződött a Debreceni Egyetem vicces nevű „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című tanfolyama, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak maga Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön az egyetem aulájában.

A politikus a rendezvényen a közmédiának azt mondta,

tíz honvédtiszt olyan oklevelet kapott, amely feljogosítja őket arra, hogy az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék!

Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe: “Elsőnek lenni dicsőség, elsőnek lenni felelősség”

Posted by Németh Szilárd on Thursday, May 6, 2021

Németh elmesélte, a nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a „földi életet”. Az államtitkár szerint ennek vannak nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatai és előnyei is.

Magyarország sem a NATO szövetségi rendszeren belül, sem a magyar biztonságpolitikát tekintve nem maradhat le, ezt szolgálják az űrkiképzésben részt vevő katonák.

A pacalügyi szaktekintély arról is magyarázott: az űrhadviselés a világ olyan kihívásai közé tartozik, mint a terrorizmus, az illegális migráció vagy a kiberhadviselés, utóbbi pedig összefügg az űrben elfoglalt helyével az országnak.