Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Megszavazták a fideszesek Magyarország nemzeti vagyonának kirablását

A rendszerváltás óta nem volt olyan rablóprivatizálás, mint amilyet a kormány a járvány leple alatt, egy kedd délelőtt levezényelt.

Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j-b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j-b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Több ezer milliárd forintnyi közvagyon került ki az állam kezéből kedd délelőtt, amikor a parlament kormánypárti többsége megszavazta a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényeket.

A 444.hu hosszú cikkben szedte össze a döntés következményeit, a Válasz Online itt írt részletesen a nemzeti kincseink „perverz privatizációjáról”.

A dolog lényege, hogy összesen 12 egyetem, értékes ingatlanok, köztük komplett birtokok, kastélyok, valamint vállalati részvénycsomagok kerülnek magánalapítványi vagy egyházi fenntartásba, ezen alapítványok irányító tagjait pedig a kormány nevezi ki, így biztosítva, hogy egy esetleges kormányváltás után továbbra is fideszes-kormányközeli csatlósok diszponáljanak a kimentett vagyonok felett.

A törvény szerint később aztán az alapítói jogok is átszállnak az alapítványokra, így az új tagokat már ők választhatják meg.

A 444.hu emlékeztet, az Alaptörvényt már decemberben direkt úgy módosították, hogy az alapítványi rendszerhez csak kétharmados többséggel lehessen hozzányúlni. Ráadásul a nekik átjátszott vagyon vagy támogatás onnanról már nem számít közpénznek sem, azt csinálnak vele, amit akarnak: „akár bagóért el is adhatják egy gázszerelőnek” – ahogy Hadházy Ákos független képviselő fogalmaz.