Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Megszavazta Tordai Bence 8,2 milliós büntetését a kormánytöbbség

Rekordnagyságú bírságot kapott a párbeszédes, amiért mobiltelefonnal akadályozott.

Megszavazta Tordai Bence 8,2 milliós büntetését a kormánytöbbség
Fotó: Facebook/Tordai Bence

Egy fegyelmi vétség miatt négyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel, több mint 8,2 millió forinttal csökkentette Tordai Bence (Párbeszéd) fizetését az Országgyűlés 117 igen, 55 nem és két tartózkodó szavazattal helyben hagyva Kövér László házelnök erről szóló korábbi döntését.

A Párbeszéd képviselője a házelnök döntése szerint azért kapott büntetést, mert az Országgyűlés március 1-jei ülésnapján, az azonnali kérdések órájában telefonjával felvételt készítve az ülésterem hátsó sorai felé induló Varga Mihály pénzügyminiszter után sietett, majd „akadályozta a minisztert, amikor vissza akart térni üléshelyére”. A büntetés mértékét az is befolyásolta Kövér László szerint, hogy Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője, akinek a házszabályi rendelkezések tiszteletben tartásán túl egyben azok betartatása és az Országgyűlés tekintélyének megóvása is törvényi kötelezettsége lenne.

Tordai Bence az Országgyűlés mentelmi bizottságától a házelnök döntésének hatályon kívül helyezését kérte, mert álláspontja szerint az ténybelileg és jogilag is megalapozatlan: véleménye szerint Varga Mihály mozgását nem akadályozta, egyszerűen csak egy kérdéssel odalépett hozzá, és a házelnöki döntés „ezt a mindennapi jelenséget hamis színben tünteti fel”.

A mentelmi bizottságban szavazategyenlőség alakult ki, ezért a házszabály szerint az Országgyűlés szavazott a házelnöki döntést tartalmazó határozati javaslatról.

Az országgyűlési törvényt 2019 decemberében kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. Legsúlyosabb esetben hathavi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt.

Az új szabályok hatályba lépése óta Tordai Bencére szabták ki a legmagasabb összegű bírságot.

Kapcsolódó friss hírek

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot